pomáháme jihobrdským sovičkám

 

díl prvý: rozmístění budek - prosinec 2020

Sovičky naše jihobrdké se dozajista zařadily mezi ty prvky, které mě velkou měrou pomohly překonávat pandemické období a nezbláznit se z takových fenoménů, jako je sociální izolace, práce s domova na plný úvazek, distanční výuka a podobné vychytávky.

Ale sovičky to taky nemají lehlé. Zemědělci jim na polích hubí hlodavce ve velkém, kůrovec likviduje velké části lesa, po zásahu lesníků přicházejí o svůj domov a možnost hnízdění. A tak jsem se rozhodl nabídnou jim pomoc do časů, kdy ji budou potřebovat.


Pořídil jsem devět sovich budek a s kamarády Josefem a Vaškem jsme si udělali hezký prosincivý víkend naplněný vytipováváním vhodných lokalit a jejich instalací. Největší podíl při tipování lokalit měl Josef, který zná v našich lesích každý kámen a každou šišku. Všechny budky pověsil Vašek a projevil tím velkou zručnost v práci ve výškách a nebojácnost na nestabilním žebříku. Co jsem kruciš dělal já ....... jooo, já jsem prosím radil a řídil.

 

untitled-1.jpg

untitled-1-2.jpg

untitled-1-3.jpg

Tak uvidíme, zda si některá sovička vybere svůj nový domeček. Pravděpodobnost brzkého úspěchu je velmi malá a jde spíše o běh na delší trať. Také je velmi možné, že si nový domov vybere jíný opeřený obyvatel lesa. Každopádně je to velmi napínavé a už se s Eliškou těšíme na první monitorování.

 

díl druhý: monitoring obsazenosti budek - květen 2021

Je nejvyšší čas podívat se, zda-li a kdo nám v budkách přebývá. Pandemie ustupuje, distanční výuka zrušena, bylo nutno se vrátit do spárů velkoměsta a reality všedních dnů. A tak čas na monitoring bude až koncem května, což mě mrzí. 

S velkým napětím jsme se s Eliškou vydávali omrknout naše soví domečky. Při té příležitosti jsme prozkoumávali nejbližší okolí. Co se nás týče, měli jsme jasno, my být sovou, tak neváháme a okamžitě se ubytujeme. Ale  sovičky to asi vidí jinak. Pro letošek si z naší nabídky žádné bydleníčko nenašly. Jednu budku pro kulíška obsadili rehkové.  To oni dělají rádi. Zalepí všechny štěrbiny, změnší si otvor a spokojeně bydlí. Tak alespoň něco.

 No, postaveno máme, a snad příští ubytovací sezona bude úspěšnější. Moc se na ni těšíme.

obsazenost budek

název místa typ budky instalace obsazena v 05 2021 ?
za Morickou puštík prosinec 2020 ne
pod spálenou puštík prosinec 2020 ne
u velkého pařezu puštík prosinec 2020 ne
u školky sýc rousný prosinec 2020 ne
u studánky sýc rousný prosinec 2020 ne
u posedů sýc rousný leden 2021 ne
brhlíkova kulíšek nejmenší prosinec 2020 ano - brhlík
pod Pepou kulíšek nejmenší prosinec 2020 ne
pěkná cesta kulíšek nejmenší prosinec 2020 ne