podzimní focení 2019

 

Jelení obora

Poslední dobou u mne převažuje potřeba focení přírody a její život v ní. Zjevně k tomu přispívá i skutečnost, že v oblíbených Brdech trávím čím dál tím více času a také to, že pozorování zvířat a pobyt v přírodě začíná zajímat i Elišku. Proto jsem s nadšením přivítal pozvání kamaráda Josefa Cinka, abych se přidal k focení jelenů v nedaleké oboře. Probíhá období říje a jejich hlasité volání nás doprovází při našem pobytu na chatě. Nemohl jsem dospat, a netrpělivě jsem očekával čas srazu. Do obory jsem vstupoval s velkou pokorou a také ostražitostí, Přece jen, vstupujeme do cizího teritoria v čase nelítostných soubojů a snadno se můžeme stát cílem útoku statného samce. Více než tři hodiny jsme pozorovali život těchto statných zvířat mnohdy hodně z blízka. Pro mne velký zážitek za který Pepovi děkuji a věřím, že budu mít možnost jej zopakovat.

 

DSC_0599-3.jpg

DSC_0618-3.jpg

DSC_0422.jpg

DSC_0448.jpg

DSC_0625-2.jpg

DSC_0407-3.jpg

 

Sovy a dravci Vysočina

Kdo by neměl rád sovy. Prostřednictvím pohádek a bajek tak nějak prochází našim dětstvím, zapisují se nám do paměti jako moudří, tajemní tvorové a máme je tak nějak přirozeně rádi. Pro svůj první kontakt pohledem přes objektiv fotoaparátu jsem si vybral workshop Ondry Prosického. Mým cílem bylo dozvědět se více o technikách focení v přirozeném prostředí sov a také se o nich něco dozvědět. Prostřednictvím uznávaného wildlife fotografa a sokolnice Heleny se oba cíle vrchovatě naplnily a nejen to. Měl jsem možnost poznat další kolegy se zájmem o focení a přírodu. A když jsme se druhý den loučili, já věděl, že Heleniny sovičky budu chtít ještě fotit a přátele se stejným zaměřením budu chtít potkávat. Velmi příjemně strávený víkend. A hlavně, bylo to poprvé a na ,,poprvé" se nezapomíná.

 

DSC_4982-3.JPG

DSC_3355-3.JPG

DSC_5186.JPG

DSC_3909-3.JPG

DSC_4419-2.JPG

DSC_4578.JPG

 

Bavorský les 

Je třeba se zdokonalovat a je třeba poznávat. A proto jsem se přidal k workshopu zaměřeném na focení v Bavorském lese. Jde u úžasnou prostornou oboru s velkými výběhy zejména pro vlky, rysy, medvědy, zubry. Výběhy jsou tak veliké, že poskytují zvířatům mnoho volného prostoru a fotografům umožňují pořídit snímky s atmosférou volné přírody. Tu také navozuje i fakt, že je třeba si na takové snímky počkat, než se zvíře rozhodne vylézt z houští a na okamžik se ukázat dychtícím fotografům. Příjemný víkend s fajn lidmi v novém prostředí. Co se Bavorského lesa týče, je to přesně to místo, kam můžete jezdit stále a vždy je to jiné s jinými zážitky. A já vím, že se vracet budu. 

DSC_1068.jpg

DSC_1242.jpg

DSC_1438-2.jpg

DSC_1412-2.jpg

DSC_0901-4.jpg

DSC_1387-3.jpg

Městský park Štěpánka

Městský park Štěpánka na kraji mladé Boleslavi ukrývá ráj pro veverky. A tudíž i ráj pro focení. A tak jsme se vydali na průzkum, jak to tedy je. Na to, že jsme byli na lokaci poprvé a neznalí prostředí, nebyla o fotografované objekty nouze. Hlavně veverky byly velmi aktivní a čile sháněly potravu na blížící se zimu. Byly odvážnější a dávaly prostor pro fotografování. Vymezený čas uběhl velmi rychle a vůbec se mi nechtělo odcházet. vím že se vrátím, nejlépe s prvním sněhem. Tak veverky, těším se na Vás.

DSC_6308.JPG

DSC_6361.JPG

DSC_6372.JPG

Sovy a dravci Vaška Šporera

byl jsem osloven Míšou, jestli bych se chtěl přidat k soviček a dravců, kterou pořádá pro své přátele z fotografického spolku. No to víš, že mám zájem. Krásných sov, super lidí a pobytu v přírodě není nikdy dost. A taky se mám ještě hodně co učit, zvláště ty letovky. A tak jsem vyrazil do Mračnice na jednodenní focení svěřenců sokolníka Vaška Šporera.

DSC_5416-3.JPG

DSC_6173-3.JPG

DSC_5551-2.JPG