ISLAND 2017

Už v dávných dobách, kdy jsme vandrovali ještě bez karimatek a celou noc prozpívali u ohně, snil každý z nás o cestě na Island, inspirován mimo jiné i písní bratrů Ryvolů. Island byl pro nás symbolem toho nejsyrovějšího koutu světa, kde mají šanci přežít jen ti nejodolnější trampové. Když bylo začátkem tohoto roku jasné, že práce a dcera nám umožní odjet někam na ,,neskutečně" dlouhých 14 dnů, ocitl se Island zcela přirozeně mezi TOP destinacemi a velmi rychle mezi všemi zvítězil. Už víme kam, ale jak? Po vlastní ose, nebo s cestovkou? Většinou upřednostňujeme vlastní organizaci, ale vzhledem k potřebě poznat co nejvíce, včetně vnitrozemí, jsme se rozhodli pro agenturu. Přiznám se, že při jejím výběru byl pro mne rozhodujícím faktorem ,,TATRA BUS", který pro cestování po Islandu používá CK ADVENTURA. Očekával jsem, že toto auto nás dopraví i tam, kde to ostatní dopravní prostředky nezvládnou. Ukázalo se, že toto super auto řídí, z islandských surovin vaří a o program se starají profesionálové, pro které je tato práce zároveň zábavou, stále se snaží objevovat nová místa a Islandské nástrahy jsou pro ně výzvou. Já osobně jsem takové osobnosti našel v Honzovi (vedoucí výpravy, ale i řidič a kuchař) a Sašovi (řidič a kuchař). Pánové díky moc. 

DSC_5903.jpg

DSC_5550-Edit.jpg

DSC_5746.jpg

Coby amatérský fotograf jsem na Island odjížděl krom poznání i s ambicí pořídit pár fotek kvalitativně odlišných od těch pořízených mobily japonských turistů. Vzhledem k náročnosti programu (viděli a prožili jsme skutečně hodně), nebyl vždy dostatek času na práci se stativem a filtry. A nebo se ocitnete na suprovém místě ne zcela v ideální době na focení. Nějak jsem se s tím pokusil popasovat.

DSC_7656-3.jpg

DSC_7073-2.jpg

DSC_7518-2.jpg

Na vandrech jsme pěli píseň o Islandské nehostinné drsné zemi. Už druhý den pobytu bylo jasné, že krom své drsnosti (na poušti ani o hmyz nezavadíte a nejmladší lávové pole je staré dva roky), nabízí Island až neskutečnou barevnost. Tu jsem se snažil zachytit fotoaparátem Nikon D800, objektivy Nikon 16-36 f4 a Nikon 70-200 f2,8, polarizačním a ND filtry LEE a pokud byl čas tak i stativem a kulovou hlavou GITZO. Foceno do RAW. Snímky jsem upravoval jen v Lightroomu, bez zásahů do barev, což se u některých snímků ani nechce věřit (zvláště u těch z Duhových hor). Doufám, že se budou líbit a zlákají Vás k cestě do této úžasné země. U některých z nich se těším na tisk do větších formátů.

DSC_5903.jpg

galerie ISLAND 2017